Академик

(+359) 888 306754

тел. за резервации

Свободно време - къщи за гости "Академик"

База "Академик" се намират в близост до:

плаж Кабакум
Разстояние: 1.2 км.
Кабакум е голям и красив плаж, разположен между курорта Слънчев Ден и ваканционен кулб Ривиера, в рамките на комплекс Чайка.
Аладжа Манастир
Разстояние: 1 км. (по горска пътека)
Аладжа манастир е създаден ок. 12-13 век, но е изоставен в началото на 18 век. Първите системни проучвания са проведени в края на 19 век от братя Херминегилд и Карел Шкорпил. През 1912 г. е обявен за народна старина, а през 1957 — за паметник на културата от национално значение.
манастир "Св. св. Константин и Елена"
Разстояние: 6.2 км.
Варненският манастир "Св. св. Константин и Елена" се намира в центъра на самия курорт "Св. Св. Константин и Елена" (старото му име е Дружба). Най-старият черноморски курорт в България е бил построен около манастира през 1908г.
Делфинариум гр. Варна
Разстояние: 9.3 км.
Варненският делфинариум се намира в северната част на Морската градина в град Варна. Открит е на 11 август 1984 година и разполага с 1200 места. Размерите на басейна са 12 на 15 метра и дълбочина 6 метра, и се пълни с морска вода чрез специална помпена система.
Катедралата "Успение Богородично" гр. Варна
Разстояние: 14.7 км.
Църквата е катедрала на Варненската и Великопреславска епархия на Българската православна църква.
Побити Камъни
Разстояние: 24.1 км.
Побитите камъни са скални образувания, разположени на 18 км от Варна. Представляват каменни колони с различна височина — от 5 до 7 метра, дебелина — от 0,3 до 3 метра и различно сечение. Изглеждат като побити в пясъка и оттам идва името им.

Приорден Парк "Златни Пясъци"

Kъщи за гости "Академик" се намират на територията на Природен парк Златни пясъци.

Природен парк Златни пясъци е най-малкият (13,2 кв.км) от 11-те природни паркове в страната. Намира се на 17 км североизточно от гр. Варна. Разположен е успоредно на морския бряг и обгражда едноименния курортен комплекс. Дължината на парка е 9,2 км, а средната ширина 1,2 км. Най-високият връх е Чиплак тепе – 269 м, а средната надморска височина е 110 м. На север парка граничи със с. Кранево, на запад със селскостопански земи, на изток с шосето Варна – Кранево, а на юг със земи от горския и селскостопански фонд. В границите на парка са включени преобладавщо отдели от ТП ДГС “Варна” и няколко отдела от ТП ДЛС “Балчик”.

Идеята за създаване на парк е документирана още през 1915 г. Но тя се превръща в реалност на 3 февруари 1943 година, когато с постановление на Министерство на земеделието и държавните имоти част от Държавната гора “Хачука” на площ от 2,4 кв. км е обявена за Народен парк Златни пясъци – вторият обявен в страната след Народен парк (днес природен парк) Витоша (1934 г.). Целта при създаването на парка е запазване и защита на ценни растителни и животински съобщества и характерни ландшафти.

Когато през 1943 г. е обявен НП Златни пясъци, никой не е предполагал, че именно там след 13 г. ще започне изграждането на един от най-големите ни морски курорти. Курортен комплекс Златни пясъци не само се разполага върху тогавашния народен парк, но и взема името му.

Природният парк е Защитена зона за опазване на природните местообитания и дивата флора и фауна, част от екологичната мрежа Натура 2000.

забележителности

Интересни места и забележителности в близост до бунгало-база Академик.

прочети още

map

природен парк
Златни Пясъци